Pensioen voor ZZP’ers

Er is veel ophef over het verplicht stellen van een pensioen voor ZZP’ers. Buiten de discussie of er een verplicht pensioen moet komen voor ZZP’ers of niet, wil ik wat meer vertellen over de mogelijkheden die er zijn voor ZZP’ers die graag een pensioen op willen bouwen. Hier onder licht ik de verschillende mogelijkheden kort toe.

Pensioensparen via een pensioenrekening

Een pensioenrekening is fiscaal aantrekkelijk omdat de inleg aftrekbaar is van het bruto inkomen. Het belastbaar inkomen is daardoor lager. Je mag maximaal 13,8 % van je bruto jaarsalaris inleggen in de pensioenrekening. De uitkering vindt rond de AOW-leeftijd plaats.

Fiscale oudedagsreserve (FOR)

Bij de oudedagsreserve reserveer je een deel van de winst voor later. Dit bedrag mag 9,8% van de winst zijn met een maximum van 8.946 euro. Ook hierbij is het bedrag waarover je belasting betaald lager, wat een belastingvoordeel oplevert. De FOR wordt in de boekhouding verwerkt op de balans. Het geld wat je reserveert hoef je niet daadwerkelijk apart te zetten, al is dit wel aan te raden. Wanneer je de gereserveerde winst opneemt zal je hier alsnog belasting over moeten betalen. De belastingheffing wordt dus enkel verschoven naar de toekomst. Voorwaarde om een FOR op te mogen bouwen is dat de ondernemer voldoet aan het urencriterium.

Eigen buffer

Tegenwoordig ontstaan er naast deze twee mogelijkheden een aantal nieuwe opties zoals de formule van Bright Pensioen. Zelf bouw ik mijn pensioen op bij Bright Pensioen. Bij Bright Pensioen betaal je tot 3.000 euro geen bijdrage. Vanaf 3.000 euro betaal je een vast bedrag per jaar van 210 euro. Zo weet je waar je aan toe bent en wat er precies naar je pensioenpot gaat en wat er naar Bright Pensioen gaat. Je hebt volledig inzicht in je pensioenpot en deelt deze niet met anderen. Ook kun je de inleg wijzigen of pauzeren.

Voor vragen kun je mailen naar info@admick.nl